Betydning af Shakyamunis Mantra

Guru Rinpoche, Lama Tsongkhapa, Buddha Shakyamuni, Fire-Hoved Mahakala, Dorje Shugden, Palden Lhamo og Dorje Drolo.

Lama Michel Rinpoche, 1. maj 2020, Milano, Italien (redigeret).

“Panchen Lamaen sagde en gang til mig, at det var nemt at være en lama i Østen, fordi kulturen var sådan, at man var respekteret, fik offergaver osv. De rigtige helte var folk som Lama Gangchen som tog til Vesten, hvor man ikke fra start havde traditionel respekt. F.eks. da Rinpoche kom til Vesten startede han med healing af mennesker, f.eks. med at puste på deres krop. Det syntes folk var mærkelig, og de sagde lidt respektløst: det kan jeg også, og de pustede tilbage. Men ugen efter kom de igen og bad om at blive pustet på igen !

Rinpoche så hurtigt, at folk ikke elskede sig selv, og ikke troede på sig selv, så hvordan skulle de kunne elske og tro på en guru? Han startede med kun at lære dem Shakyamunis Mantra, OM MUNI MUNI MAHA MUNI SHAKYAMUNI SOHA, så meget så, at nogle folk kom til at kalde ham ”Ét-Mantra-Lama”.

Men dette mantra har utrolig dybe meninger.

OM er en forening af tre lyde, a o ma, som repræsenterer kroppen, talen og sindet. Det repræsenterer også det grove, subtile og meget subtile sind.

MUNI betyder kapacitet, så Kapacitet, Kapacitet

MAHA MUNI betyder Stor Kapacitet

SHAKYA MUNI betyder den kapable af Shakyaerne, altså den Højeste Kapacitet

SOHA betyder Sådan er det.

Den første kapacitet er: elsk dig selv ! Vi ved nogle ting er gode for os, nogle ting er dårlige for os. Valg, hvad er godt for dig, og fravalg, hvad er dårligt for dig. Både vaner, ting, følelser, mad, og endda nogle gange mennesker. Hver dag, fjern én dårlig ting, tilføj én god ting. Opgiv, hvad er skadelig, og dyrk, hvad er gavnlig.

Den anden kapacitet er: elsk andre ! Vær en rigtig dharma-udøver, og ikke en skuespiller. En dag vil vi være død, meget snarere end vi tror. Hjælp andre ! Ikke ved at være en hjælper (dvs. ego-et: jeg er en stor hjælper), men ved at hjælpe. At recitere er vigtig, at meditere er vigtig, men meget vigtigere er at hjælpe andre.

Den store kapacitet kan relateres til at se virkeligheden på den rigtige måde, tomhed.

Den højeste kapacitet er Vajrayanas kapacitet, at transformere de fem negative følelser til de fem visdomsbevidstheder og de fem urene elementer til de fem rene elementer.

Tro på dig selv ! Den eneste grund til at de utrolig store Guruer er der og arbejder så hårdt for os, er fordi DE tror på os. Hvis sådanne store væsener tror på os, bør vi så ikke også tro på os selv? Hvis de ikke troede på os, blev de i deres hule for at meditere. Ha’ en slags stolthed, uden arrogance, at du har mødt denne fantastisk store guru: du har alt det du har brug for, redskaberne, velsignelserne, eksemplerne. Tro på dig selv, og gør Rinpoche stolt af os.”

LMR, 01/05/2020

Skriv et svar til os

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.