Mandala

Maritse Mandala

En Mandala er en repræsentation af en Buddhas rene land, og dermed det oplyste sind. Mandalas bruges normalt af tantriske praktikere som et hjælpemiddel i meditationen.

Mandalaen er ”en støtte til den mediterende person”, noget, der gentagne gange skal visualiseres til mætningspunktet, således at billedet af mandalaen bliver fuldstændigt internaliseret i den mindste detalje og derefter kan tilkaldes og bruges efter ønske som et klart og livligt visualiseret billede. For hver mandala findes der, hvad Tucci kalder ”dens tilknyttede liturgi … indeholdt i tekster kendt som tantras”, der instruerer udøvere i, hvordan mandalaen skal tegnes, bygges og visualiseres, og angiver de mantraer, der skal reciteres under dens rituelle brug.

Borobudur Selv-Healing Mandala

Ved at visualisere ”rene lande”” lærer man at forstå selve virkeligheden som ren og som oplysningens opholdssted. Fra dette synspunkt, har vi brug for beskyttelse fra vores eget sind, lige så meget som fra eksterne kilder til forstyrrelser. I mange tantriske mandalas er dette aspekt af adskillelse og beskyttelse fra den ydre samsariske verden afbildet som ”de fire ydre cirkler: den rensende visdomsild, vajra-cirklen, cirklen med de otte gravsteder, og lotuscirklen”.

Heruka Mandala

Tibetanske munke laver ofte sandmandalaer, som som en meditation på impermanens efter nogle dage eller uger børstes sammen igen i en bunke og spredes ud i en flod e.l. for at sprede mandalaens velsignelser.

Kalachakra Sandmandala
Chenrezig Sandmandala

Mandala Ofringer

En ”mandala-ofring” er en symbolsk ofring af hele universet. Hver detalje i disse mandaler er bestemt i traditionen og har specifikke symbolske betydninger, ofte på mere end et niveau.

Tsem Tulku Rinpoche, 28. februar 2008, om mandala-ofringer:

I Mahayana-læren skal vi for at bruge den ultimative essens af vores dyrebare menneskeliv stræbe efter at opnå fuld oplysning, så vi kan føre alle levende væsener ud af samsaras lidelser. For at opnå fuld oplysning har vi brug for en enorm mængde fortjeneste. En af de mest effektive praksisser, som vi kan gøre til dette formål, er at lave mandala-ofringer til Buddhaerne.

Mandalaen er en symbolsk repræsentation af universet og alle de dyrebare genstande, der er indeholdt i det, visualiseret som helt rene og pure, som ofres til Buddhaerne. Ifølge buddhistisk kosmologi er vores verden flad med et stort bjerg, Mount Meru i centrum, omgivet af fire kontinenter, der hver har to større og mange flere mindre subkontinenter. Der er milliarder af sådanne verdener, og når vi ofrer mandalaen, kan vi forestille os at holde disse milliarder af verdener i vores hænder, og betragte dem som rene lande og ofre dem til Buddhaerne.

Skriv et svar til os

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.