Lama Gangchen Rinpoche

Lama Gangchen Rinpoche
Lama Gangchen Rinpoche (7.7.1941 – 18.4.2020)

གངས་ཅན་བློ་བཟང་ཐུབ་བསྟན་འཕྲིན་ལས་ཡར་འཕེལ་

Hans Eminence Drubwang Gangchen Tulku Rinpoche var en meget vigtig lama af den sidste generation fra det gamle Tibet. Han var indehaveren af ​​en lang og ubrudt overleveringslinje af healing lamaer og tantriske mestre, som kan føres tilbage til Buddha Shakyamuni. Hans Ngalso Tantriske Selvhealing af Indre Fred og Omsorg for Miljøet er baseret på Buddhas lære, men han har gjort dem egnede til den moderne tid og det moderne sind. Han havde en dyb omfattende viden om det indbyrdes afhængige forhold mellem krop og sind og havde udviklet evnen til at forstå årsagerne og betingelserne for både mentale og fysiske sygdomme, ud over bare de fysiske symptomer. Således var han i stand til at hjælpe mange mennesker med at overvinde og helbrede deres fysiske og mentale problemer ved at hjælpe dem til at genoprette forbindelsen til deres inderste selv-healende rene krystalenergi.

Barndom og uddannelse

Lama Gangchen Rinpoche blev født Wangdu Gyelpo den 7. juli 1941 i Drakshu, en lille landsby i det vestlige Tibet, omkring 50 kilometer fra byen Shigatse og 12 kilometer fra Gangchen Kloster. Hans far var Dawa Phuntshog (Zla-ba Phun-tsog) og hans mor Pachok (Dpal-tshog). Han blev i en alder af 3 år anerkendt for at være en reinkarnation af Kachen Sapen-la, en lama-healer, og blev indsat på tronen på Gangchen Chöpel Ling Kloster i en alder af fem år. Her lærte han at læse og skrive, og memorere tekster. I overensstemmelse med den traditionelle strenge monastiske disciplin lærte han filosofi, dialektik, og grundprincipperne i den tibetanske medicin, tantra, hemmelige healingsmetoder og astrologi.

I en alder af ti år flyttede Lama Gangchen til Tsang-provinsen i det sydvestlige Tibet, hvor han fortsatte sine buddhistiske studier ved Tashi Lhunpo-klosteret, som blev grundlagt i 1447 af Gedun Drubpa (den yngste og førende discipel af Je Tsongkapa og som posthumt blev anerkendt som den første Dalai Lama). På Tashi Lhunpo, som er hovedsædet for Panchen Lamaen, læste Gangchen Rinpoche de fem store videnskaber logik, teknologi, medicin, grammatik og buddhistisk filosofi eller dialektik og de fem mindre videnskaber poesi, astrologi, synonymer, metrik, musik og dans. I en alder af tolv år modtog han Kachen-graden, Tashi Lhunpos ækvivalent af en geshe-grad, som normalt tildeles efter tyve års studier. Fra hans trettende til attende år læste han medicin, astrologi, meditation og filosofi på to af de største klosteruniversiteter i Tibet: Sera og Tashi Lhunpo. Han læste også ved Gangchen Gompa, Tropu Gompa og Neytsong kloster.

Tashi Lhunpo Kloster

Af hans guruer fik han navnet Lama Lobzang Trinley Yarphel Tulku Gangchen Rinpoche. Hans foregående reinkarnationer spores tilbage til det syvende århundrede. I disse tider var han kendt som Mahasiddha Darikapa (en af de 84 mahasiddhas), Mahasiddha Lakshminkara, Prinsesse Mahadevi, den store tibetanske oversætter Trophu Lotsawa og mange andre specielle mennesker, som dedikerede deres liv til gavn for andre. Mange af Lama Gangchens tidligere inkarnationer har haft positionen som abbed i Tashi Lhunpo kloster. Specifikt var Rinpoche en reinkarnation af den anden abbed af Tashi Lhunpo, Panchen Zangpo Tashi, hjertedisciplen af Gedrun Drub, den første Dalai Lama. Denne dybe forbindelse med Tashi Lhunpo og Panchen Lamaens linje fortsætter til dagen i dag.

Mahasiddha Darikapa
Mahasiddha Lakshminkara

Han var en discipel af nogle af de vigtigste Gelugpa Lamas fra det sidste århundrede. Hans rodguru var H.H. Trijang Dorje Chang, junior-læreren for H.H. Dalai Lamaen. Andre vigtige lærere var H.H. Ling Rinpoche, senior-læreren for H.H. Dalai Lamaen, samt H.H. Zong Rinpoche, som var en af ​​hans vigtigste guruer med hensyn til healing, tibetansk medicin og astrologi.

H.H. Kyabje Zong Rinpoche og LGR
LGR og den 10. Panchen Lama

Efter Folkerepublikken Kinas annektering af Tibet blev Gangchen Rinpoche fængslet og tvunget til tvangsarbejde i arbejdslejre. I 1963 gik han i eksil til Indien, hvor han fortsatte sine studier de følgende syv år ved Varanasi Sanskrit Universitet i Benares. I 1970 modtog han Geshe Rigram-graden fra Sera Klosteruniversitet i Sydindien. Efter dimissionen dedikerede han de næste 10 år til de tibetanske samfund i Nepal og Indien, hvor han healede og reddede mange menneskers liv. I Sikkim blev han udnævnt til den private læge for den kongelige familie (for at have helbredt dronningens mor fra en alvorlig øjesygdom, der havde gjorde hende fuldstændig blind).

Flytning til Vesten

Efter døden af hans rodguru, tog Lama Gangchen til Vesten. I 1981 besøgte han Europa for første gang, og samme år etablerede han sit første europæiske center: Karuna Choetsok på Lesbos, Grækenland, hvor han plantede et Bodhi-træ i Buddha-Haven og indviede, hvad der skulle blive den første i en lang række Verdensfred-Buddhastatuer, thangkas og afbildninger. Lama Gangchen skabte et nyt hjemland i Italien, first i Gubbio, derefter Milano, og han fik italiensk statsborgerskab i 1983.

Siden da har han i stort omfang rejst rundt – til over 50 lande verden over – for at heale og undervise i fred, ikke-formel uddannelse og de indre videnskaber, bl.a. i Italien, Spanien, Grækenland, Schweiz, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, England, Irland, USA, Brasilien, Chile, Argentina, Nepal, Malaysia, Singapore, Thailand, Indonesien, Sri Lanka, Indien, Mongoliet, Kina, Tibet, Rusland og Burjatia. Siden 1990’erne har han besøgt Kina flere gange, og blev behandlet godt af den kinesiske regering.

Pilgrimsrejse til Borobudur

I mange år har han forestået pilgrimsrejser over hele verden til nogle af de vigtigste hellige steder i den buddhistiske tradition, i Indien, Indonesien, Kina, Thailand, Mongoliet, Nepal, Sri Lanka og Tibet. På disse pilgrimsrejser blev han ledsaget af store grupper venner og disciple, hvoraf de fleste har rapporteret om mange fysiske og mentale fordele ved oplevelsen. Ud over disse pilgrimsture til buddhistiske hellige steder har Lama Gangchen besøgt mange hellige steder fra andre religioner og spiritualle kirkesamfund, herunder Assisi, Italien, hjemby til den hellige Frans, og de gamle templer i Delphi og Athen i Grækenland. Han har også mødtes med Pave Johannes Paul II og Moder Theresa af Calcutta. I England har han besøgt stensætningerne ved Stonehenge og Avebury, samt besøgt mange vestlige buddhistiske centre og templer. Under alle disse pilgrimsrejser har han mødt mange høje lamaer, både i Østen og Vesten.

LGR og Pave Johannes Paulus II
LGR og Moder Teresa 1995

I 1988 åbnede han sit første beboelsesdharma-center uden for Asien, Shide Choe Tsok Freds Dharma Center i Sao Paulo, Brasilien, og kort efter, i 1989, blev Kunpen Lama Gangchen etableret i Milano, Italien. Her startede de første omfattende programmer med Himalaya-medicinske og astrologiske studier for vestlige studerende. Centret beskæftiger sig også med bevarelsen af Himalaya-kulturen og holder kurser i buddhistisk filosofi, thangkamaleri og anden kunst. Han er nu grundlægger af adskillige Dharma-centre rundt om i verden. I 1999 bosatte han sig i Albagnano di Bée ved Lago Maggiore, hvor Albagnano Healing and Mediation Center (AHMC) blev hovedkvarteret for Rinpoches mangfoldige aktiviteter.

AHMC, Albagnano, Italien

Den 7. juli 1992 efter en international konference med læger, healere og terapeuter afholdt i Milano, Italien oprettede Han Lama Gangchen World Peace Foundation (LGWPF), en FN-tilknyttet NGO. LGWPF er aktivt involveret i at udvikle en fredskultur og et bedre liv, i at fremme verdensfred gennem samarbejde om humanitære projekter, såsom sundhed, uddannelse, miljø, spiritualitet og beskyttelse af oprindelige kulturer og en indsat til frivilliges arbejde til at støtte FNs programmer for fremme af selvforsyning i udviklingslandene. I 2008 fik LGWPF den specielle ECOSOC status i FN.

Møde til Forslag om Spiritual Forum 1998, Brasilien
LGWPF Kongress 1993, Madrid

Med visionen om at gøre Verden til et bedre sted, blev Lama Gangchen den 8. juni 1995, ved et rundbordsmøde hos FNs Økonomiske Kommission for Latinamerika og Caribien i Santiago de Chile, initiativtager til forslaget om at oprette et permanent spirituel forum inden for De Forenede Nationer, sammensat af repræsentanter fra alle religiøse bevægelser dedikeret til skabelsen af ​​verdensfred. To år senere grundlagde Lama Gangchen, med stor medfølelse, Lama Gangchen Kiurok Tsochun Association, som står i spidsen for humanitære hjælpeprojekter til underudviklede lande.

LGR og Boutros Boutros-Ghali, 1996
LGR og Kofi Annan, 1997

Lama Gangchen har inviteret mange grupper af tibetanske munke til Europa, såsom Ganden Shartse-munke, Sera Mey-munkene, Nyalam Phengyeling-munke og Segyupa-munkene til at fremstille sandmandalas og udføre hellige Cham-danse; alle deres aktiviteter er dedikeret til verdensfred.

LGR og LCR Sand Mandala

Lama Gangchen støttede også den økonomiske opførsel og vedligeholdelse af skoler, klinikker og klostre i Indien, Nepal og Tibet, og forsyner dem med forskellige terapeutiske systemer, uddannede vestlige læger og faciliteter, materialer og medicin. I 1994 grundlagde Lama Gangchen Fredsradio La Radio della Pace og Lama Gangchen Peace Publications, begge beliggende i Milano, Italien. Deres mål er henholdsvis at udsende og sprede positive oplysninger om indre freds-og verdensfredsuddannelse, selvhealing, selvansvar og selvmoral; naturterapier, miljøbevidsthed og interreligiøst samarbejde.

I mange år har Lama Gangchen fremmet et meget vigtigt projekt: integrationen mellem allopatisk medicin og tibetansk medicin (en utrolig og stort set stadig ukendt rig skat for menneskeheden). Lama Gangchen afholder internationale kongresser, som er fora for konstruktiv dialog mellem forskere, læger, terapeuter og filosofer. Et af hovedmålene er at fremlægge dokumenterede videnskabelige beviser for fordelene ved gamle tibetanske Himalaya-healingsmetoder, andre naturlige healingsmetoder og de energetiske egenskaber ved spirituel healing.

Lama Gangchen er en utrolig respekteret Lama i både Østen og Vesten, lige siden tibetansk buddhisme blev ført til udlandet. Hver gang Lama Gangchen besøger sit personlige kloster i Shigatse, såvel som Tashi Lhunpo kloster, begge placeret tæt på hinanden, samles titusinder af hengivne for at modtage hans velsignelser. I nogle tilfælde har det taget Lama Gangchen tre hele dage at placere sine hænder på hovedet af hver eneste hengiven, der kom for at søge hans velsignelser.

H.E. Khensur Jampa Yeshe, LGR og Tsem Tulku Rinpoche

Lama Gangchen er en høj tantrisk mester i alle fire klasser af tantra. Han mestrer ikke kun Yamantaka, Guhyasamaja, Heruka og Vajrayogini Tantraerne, han er også kendt for at mestre Kalachakra Tantraerne og for hans nærhed til det mystiske land Shambhala. Det siges, at Lama Gangchen har taget genfødsel i det hellige land Shambhala utallige gange, og, at han har evnen til at astralrejse til Shambhala på et øjeblik.

Lama Gangchen er også kendt for sin fuldstændige opnåelse af medicinbuddhaens praksis. Det er en almindelig tibetansk tro, at det at se, føle eller visualisere Lama Gangchen er lig med at være i nærværelse af medicinbuddhaen. Utallige mennesker har overlevet svækkende og livstruende sygdomme ved hjælp af Lama Gangchens helbredende velsignelser, suppleret med vestlig eller traditionel tibetansk medicin. De velsignede helbredende piller og vand af Lama Gangchen er meget efterspurgt for deres evne til at helbrede de mest genstridige problemer, lidelser og sygdomme.

Lama Gangchen Rinpoche er den spirituelle leder af mere end 100 uddannelsescentre for indre fred og verdensfred og NgalSo-studiegrupper verden over. Lama Gangchen har en Hjertesøn, Lama Michel Rinpoche og en Hjertedatter, Lama Caroline. Tilsammen udgør de Ngalso – Gelug Ganden Nyengyu Overleveringslinje – Selvhealing lærerne.

LGR og LMR @ Borobudur

Om morgenen af den 18. april 2020 forlod vores store Mester, Essencen af al Tilfugt, Legemliggørelsen af kærlighed og visdom, Fredens Kaptajn, Verdenshealer, Lama Marco Polo, den store Mahasiddha Drubwang Gangchen Rinpoche Lobsang Thubten Trinley Yarphel Hans hellige krop, og overgik til parinirvana.

Som Lama Michel sagde: Rinpoches liv i Vesten kan opdeles i perioder på 10 år. Han dedikerede de første ti år i Vesten til kroppen (ca. 1981-1991), hvor han healede mange mennesker. Men i stedet for, at mennesker bare skulle heales af lamaen, ventende på hver gang lamaen kom forbi, ville Han gerne lære mennesker, hvordan de kunne heale sig selv. Så de næste ti år brugte han på talen (ca. 1992-2002), hvor han underviste os i Ngalso Tantrisk Selv-Healing og utrolig mange andre forskellige buddhistiske praksisser. Det næste årti blev brugt på sindet (ca. 2003-2012), hvor han tog hans disciple ved hånden for at vise, hvordan man lavede disse praksisser. Næsten som en børnehavelærer, som viser børnene, hvad der er undervist, ved at gøre det sammen. Nu er børnene ved at være mere modne, hvor de selv kan gøre tingene. Det er vores ansvar at praktisere, hvad Rinpoche har lært og vist os, og give det videre.

LGR @ Borobudur