Hvad er en guru? Det vigtigste forhold i vores liv

LMR 24. oktober 2020

Guru betyder bogstaveligt talt tung, tungeste på Sanskrit. Tibetanerne har oversat det som højeste: la. ‘La’ er det højeste punkt på et bjerg. Lama. ‘Ma’ er en negation: så det, hvor der ikke findes højere. Intet er højere end lamaen, guruen. Vi siger bare guru, men ved ikke, hvad det betyder. Tibetanerne fangede virkelig betydningen ved at lave et nyt tibetansk ord. Det har vi ikke kunnet gøre endnu.

Lama betyder ikke, at denne person er den højeste. Det er forholdet. Ligesom patienten er indbyrdes afhængig af lægen og lægen af patienten. Gensidigt afhængige af hinanden. Du er min læge, når du giver mig en diagnose og en behandling. En læge uden en patient er ikke en læge. Det er en med en lægetitel, men ikke en læge. På samme måde er lama ikke en titel. Jeg har min lama, som jeg har betroet mig selv til, som leder mig på vejen til oplysning.

Så en af grundene til, at guruen er den tungeste, den højeste, er på grund af alle de relationer, vi har i vores liv: forholdet til guruen er det højeste, det tungeste, det vigtigste. Fordi alle andre forhold er for det meste baseret på verdslige ting. Forholdet til guruen er det, der guider os i vores egen proces til at udvikle vores kvaliteter, som vi tager med os fra liv til liv, og som beskæftiger os med de mest dybtgående aspekter af os selv.

En anden oversættelse af la: ‘la’ betyder også vital energi. ‘Ma’ betyder også mor. Så lamaen er også moderen til vital energi. Den der giver os som en mor det, der er livsvigtigt.

Vores forhold i vores liv er for det meste baseret på de behov, vi har. Når vi bliver sagsøgt, har vi brug for en advokat. Når vi skal have et hus, får vi en håndværker. I det øjeblik, hvor vi virkelig føler, at vi har brug for at udvikle os spirituelt, kan vi gå og finde en guru.

Skriv et svar til os

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.